Proměny potravinových suplementů
doc. RNDr. PhDr. Ing. Jana Jaklová Dytrtová, Ph.D.
Fakulta tělesné výchovy a sportu UK
Potravinové suplementy, které patří mezi biologicky aktivní látky, jsou běžnou součástí našich jídelníčků. Nemusí se vždy jednat o jen konzumaci „tabletek z lékárny“, ve kterých se nachází účinné látky. Účinné látky se mohou vyskytovat i přirozeně v naší stravě. Tyto látky považujeme za zdraví prospěšné. Očekáváme od nich antioxidační, regenerační, či protirakovinné účinky. Nicméně tyto látky mají svůj účinek právě proto, že jsou biologicky aktivní, tedy mají vysokou reaktivitu. Jejich reaktivita silně závisí na prostředí, ve kterém se vyskytují a dalších přítomných látkách. Vzniká tak chemický koktejl jehož výsledný účinek v organismu se jen velmi těžko odhaduje. Velmi nám v tomto pomáhají chemické techniky umožňující studovat chemické reakce. Jako příklad si uveďme např. resveratrol – látka, která se vyskytuje ve vysokém množství v červeném víně. Tato látka má za laboratorních podmínek silné antioxidační účinky. Nicméně její reaktivita a biologická dostupnost je závislá na dalších parametrech konkrétního prostředí. Resveratrol je velmi málo rozpustný ve vodě (rozpouští se v ethanolu), což velmi limituje jeho dostupnost a distribuci ve vodném prostředí. Když je pak přítomen v přítomností měďných a železnatých iontů, spouští se tzv. Fentovová reakce a jeho vlastnosti se pak mění na pro-oxidační – tedy zcela opačné než od něj očekáváme. Pojďme nahlédnout do tajemného světa biologicky aktivních molekul a jejich reakcí. I u chemických látek totiž platí, že když dva dělají totéž není to totéž.