Noc vědců opět propojí celé Česko. Odhalí překvapivé Proměny, které se odehrávají ve světě kolem nás

Vydáno dne 13. srpen 2024

Jeden večer, desítky míst napříč celým Českem a pestrý program pro děti i dospělé, který představí vědu zábavným a hravým způsobem. Noc vědců se vrací a 27. září zavítá do všech velkých českých měst i nečekaných zákoutí. Jedna z největších tuzemských vědeckých akcí se letos inspirovala dílem Franze Kafky a za hlavní téma si zvolila Proměnu. Návštěvníky čekají interaktivní pokusy, zábavné hry a kvízy, napínavé projekce i přednášky nabité překvapivými objevy. To vše zcela zdarma.

Celý svět si v tomto roce připomíná sto let od úmrtí Franze Kafky a nespočet národních i globálních akcí se k jeho odkazu hlásí. Letošní, v pořadí již 19. ročník Noci vědců proto není výjimkou. Kafkova povídka Proměna, v níž se člověk promění v brouka, sice logice a světu vědy poněkud odporuje, metamorfóz je však věda plná. „Proměna je základním hybatelem všech věcí ve vědě i ve světě živé a neživé přírody. Od evoluce v přírodě po revoluci v technologiích, včetně nástupu umělé inteligence. Proměna je zkrátka základní proměnná. A pro Noc vědců otevírá nespočet možností, jak návštěvníky opět nechat zábavně proniknout do světa jen zdánlivě složité vědy,“ říká Dana Kardová z Vysoké školy chemicko-technologické, členka týmu národního koordinátora letošní Noci vědců.

Věda na vlastní oči a kůži, oblíbené Hospodské kvízy i vtažení periferií do centra dění

Noc vědců návštěvníkům nabídne pestrý program hned ve 49 městech. Všechny myslitelné proměny v živé a neživé přírodě návštěvníci odhalí díky interaktivním pokusům, zábavným přednáškám, překvapivým projekcím i hravým pozorováním. Jak bývá zvykem, na vědu si v mnoha případech budou moci doslova sáhnout. Chybět nebude ani oblíbený nocvědovský speciál Hospodského kvízu.

Nově se Noc vědců pokusí k vědě přitáhnout i děti a zájemce z periferií. Organizátoři oslovují školy z okrajových regionů, vybrané třídy zdarma dopraví do univerzitních měst, kde se Noc vědců koná, a zároveň je budou motivovat k tomu, aby Noc vědců příští rok uspořádaly i ve svém městě.

„Krása Noci vědců spočívá v tom, že spojuje lidí bez rozdílu. Záleží nám na tom, aby se zábavná a přístupná věda dostala na co nejvíce míst na mapě Česka, především pak do míst, na která Češi trochu zapomínají a kde chybí pozitivní motivace ke vzdělávání a seberozvoji. Věříme, že přímá zkušenost s Nocí vědců by žáky i dospělé v těchto obcích mohla povzbudit,“ doplňuje Ondřej Martínek z Univerzity Palackého v Olomouci, další člen organizačního týmu.

Kompletní program akce, který je tradičně volně přístupný, najdou zájemci na webu Noci vědců na začátku září.

Noc vědců „za každým rohem“

Noc vědců je unikátním projektem, který v jeden večer propojuje více než stovku institucí napříč celým Českem. Svůj program připravují univerzity, hvězdárny a planetária, muzea, interaktivní vědecká centra či ústavy Akademie věd ČR. Svou troškou do mlýna přispějí i Česká centra, Eurocentra nebo knihovny, gymnázia a základní školy.

„Program Noci vědců zasáhne celé Česko – od Karlových Varů po Ostravu, od Nového Boru po České Budějovice. Je tak velmi pravděpodobné, že návštěvníci najdou Noc vědců přímo ve svém městě nebo hned v tom sousedním – ať už jsou z Prahy, Brna, či malé podhorské vísky. Stačí se podívat na mapu na webu www.nocvedcu.cz a zjistit, kam to za Nocí vědců mají nejblíže,“ vyjmenovává Dana Kardová.

Organizační otěže přebírají v Praze a Olomouci

Po několika úspěšných letech, kdy Noc vědců organizačně zajišťovaly ostravské univerzity, přebírají od letoška štafetu národního koordinátora Vysoká škola chemicko-technologická v Praze a Univerzita Palackého v Olomouci. Pod jejich vedením by se měla Noc vědců v příštích dvou letech rozrůst do dalších menších měst. „Rádi bychom se také víc zaměřili na vyloučené lokality nebo zatraktivnění IT oborů pro dívky a učitelské profese pro chlapce,“ dodává Kardová.

Česká Noc vědců je i letos součástí European Researchers’ Night, celoevropské akce podporované Evropskou unií s cílem propojit vědu a společnost a zvýšit zájem mladých lidí o vědu. Evropská noc vědců se koná ve 23 zemích, přičemž česká Noc vědců patří co do rozsahu k těm nejvýznamnějším. V letošním roce byla Noc vědců podpořena programem Marie Skłodowska Curie Actions s projektem METAMORPHOSIS v rámci výzvy HORIZON-MSCA-2023-CITIZENS-01.

Odkazy:
Web: www.nocvedu.cz